Egy újratöltött szellemiség - időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban
Érvényes: 2022.04.09 - 2022.07.17
Gödöllői Királyi Kastély
  • Magyarország, 2100 Gödöllő
    Grassalkovich-kastély
  • +36 28 410 124
  • email
  • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

Új tárlatunk az "Egy újratöltött szellemiség" - A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ kiállítása, 2022. április 9-től július 17-ig tekinthető meg ingyenesen, a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A Hargita megyében, Gyergyószárhegyen működő művésztelep anyaga különösen jelentős egész Romániában, hiszen az ország oly sok képzőművész-tábor anyagával ellentétben, nem hordták szét, továbbra is egyben van. A művésztelepet 1974-ben alapította Zöld Lajos, Gaál András és Márton Árpád. Nosztalgiával gondoltak Nagybányára, annak örökségét szerették volna visszaállítani, s elvonulni az akkori hatalom által felügyelt életformától. Szintén ettől a gondolattól vezérelve érkezett Szárhegyre a valamikori Nagybányai Művésztelep aktív résztvevői közül Ciupe Aurél és Balla József is, magukkal hozva egy darabot a nagy elődök szellemiségéből.
1988-ban az akkori hatalom bezáratta az alkotótábort, amely azonban az 1989-es események hozta új korszakban ismét megkezdhette működését. Fordulópontot jelentett a 2014-es esztendő, amikor is teljes vezetőváltásra került sor, s bár az intézmény kiszorult addigi helyéről, a szárhegyi kastély épületéből, de tevékenységét nem szüntette meg, sőt gyűjteménye folyamatosan gyarapodik. A gödöllői kastélyban április elején megnyíló időszaki tárlat ebből az anyagból nyújt ízelítőt, magyar, illetve román művészek, különböző műfajban alkotott művei által, bemutatva azt a napjainkra branddé vált nyitottságot, amelyet ma is képvisel. A tárlaton mintegy 60 alkotás (festmények és grafikák), XX. századi: illetve kortárs művek szerepelnek.


További részletek >

Kérdése van? Visszahívjuk!×