Mindennapi élet az I. világháború alatt - négynapos rendezvény a Szentendrei Skanzenban
Érvényes: 2019.08.17 - 2019.08.20
Szentendrei Skanzen
  • Magyarország, 2000 Szentendre
    Sztaravodai út
  • +36 26 502 501
  • email
  • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

Fronton innen, fronton túl - Mindennapi élet az I. világháború alatt címmel történelmi rendezvényt szerveznek augusztus 17. és 20. között a Szentenderei Skanzenban. Az esemény minden nap 9:00 és 17:00 között zajlik. 

Ismerje meg, milyen volt a katonák sorsa az első világháborúban! Szeretné látni testközelből, hogyan zajlott a besorozás? Kíváncsi rá, hogyan küzdöttek meg a mindennapi élet nehézségeivel az otthonmaradtak? Ezen a rendezvényen az első világháború alatti és utáni mindennapokba nyerhet betekintést. Beutazzuk a frontot és a hátországot, felidézzük, hogyan éltek a háborúban és megelevenítjük a háború utáni hétköznapokat is.

 

PROGRAM

 

Életképek a frontról

A nemrégiben bevonult katonák lesátoroznak a falu szélén. Kezdődik a kiképzés: a katonáknak gyakorolniuk kell az alaki testhelyzeteket, a fegyverforgatást, a rohamozást, a géppuska és a hegyi ágyú telepítését, ágyúvontatást. A bevonulás ekkor még örömteli pillanatait, a harctéri kiképzést és a csendes tábori mindennapokat hamarosan igazi közelharc rázza fel. A mindeddig békés faluban hadifoglyot ejtenek, sebesültet ápolnak. / Az élő történelmi jelenet egyenruha- felszerelés és fegyverzeti bemutatóval egészül ki. Közreműködik: Magyar Tartalékosok Szövetsége, Hagyományőrző Tagozat /

 

Mi zajlik a hátországban?

Eközben az otthon maradtak igyekeznek megküzdeni a mindennapi élet nehézségeivel, a háborúnak köszönhetően most már igencsak szűkös körülmények között. Hogyan próbálják meg áthidalni az élelmiszerhiányt? Vajon miért gyűjtik a rezet? / Megtudhatja a múzeumi színház segítségével a múzeum két portáján. /

 

Véget ért a Nagy Háború…

Néhány év múlva a Nagy Háború véget ér, de a katonákat még mindig hazavárják. Három szereplő élettörténetét, mindennapjait élhetjük át a háborút követő években. A helyszín a fiktív Kedmöce, egy kis falu a Balaton-felvidéken. / Élő történelmi játék a Bakony, Balaton-felvidék tájegységben /

 


Tematikus túrák

Pillanatképek a háborús hátország életéből - muzeológus által vezetett túra, melyen az Élet a fronton túl tematikus év egyes helyszíneit járjuk be. Középpontban a csomagküldés, a jótékonyság és a betegápolás az első világháború alatt.

 

Katonakönyv - A múzeumban már elérhető a Skanzen Élet a fronton túl tematikus évének kiadványa. A katonakönyv segítségével önállóan bejárható pecsételős túrára invitáljuk az érdeklődőket. (Keresse az információs pultnál!)

 

Beszélgetések

Gyógynövények az első világháborúban (Vukov Anikó néprajzkutató, muzeológussal)

“Béna hadfiak” a “Nagy Háborúban” (Kloska Tamás történész, muzeológussal)

Nők az élet frontján (Kloska Tamás történész, muzeológussal)

Ünnepi alkalmak a “Nagy Háború” idején (Kiss-Kozslik Eszter történész, muzeológussal)

 

Játékos helyszínek

Háborús kvíz és háborús rejtvények

Bakaképző

Döntések és döntéshozók - első világháborús interaktív társasjáték

Mesék a Nagy Háborúról - Bábszínház

 

Kézműves programok

Indulás a frontra: Készítsünk katonás ujjbábot!

Bodza- vagy krumplipuska-készítés

Ágyú-készítés

Ajándék a hadba vonulóknak: keszkenő-hímzés

Írja meg saját tábori képeslapját!

Ajándék a frontról: dobozka-készítés

Állítsuk ki az obsitlevelet! (végelbocsátó díszoklevél készítése)

 

“Semmiből finomat” - Ismerje meg a háborús konyhát!

Tanuljon meg néhány háborús katonadalt!

 

Koncert

Augusztus 20., 15:00 - A SEBŐ EGYÜTTES koncertje

Első világháborús katonadalok

 


A rendezvény a Skanzen ÉLET A FRONTON TÚL tematikus évének kiemelt rendezvénye.

 

JEGYÁRAK

A rendezvényre augusztus 17-án, 18-án és 19-én a normál nyitvatartási napok jegyárai érvényesek, a rendezvényes napokra szóló kedvezményekkel. Augusztus 20-án a belépés mindenki számára ingyenes.

 

További információ>>

 

Kérdése van? Visszahívjuk!×